Utrusta mitt nästa äventyr

Du måste verkligen inte stötta mig ekonomiskt - jag kommer fortsätta äventyret oavsett - men vill, och kan, du får du gärna Swisha en slant.

Swish-nummer: 070-6810187

När män fyller 50 får vi erbjudande om att ta blodprov för prostatakontroll. Tydligen är denna cancerform den mest dödliga i Sverige för män. Jag har fått lite bidrag från företag och privatpersoner till denna resa och jag skänker 15% av all sponsring till fonden. Dessutom har många vänner bidragit med minst 1 öre/mil jag rest. Alltså ca 1500 mil från Sunne till Antarktis.

Innan avfärd var det mycket att förbereda såsom vaccin, packning sponsorer, resrutt, sätta hemmet på semesterläge, folk som tittar till hemma, skjuts till Gardermoen, tjänstledighet, familjesituation mm. Resan: Norska Hurtigruten anordnar en mycket proffsig, prisvärd, informations/lärorik resa. Alltifrån bra förplägnad, bra hytter, intressanta föreläsningar om väderförhållanden, havsströmmar, flora/fauna, is/glaciärer/vatten, vulkaner och historia om valfångare/polarforskare.

Vi fick delta i forskningsarbete samt om vi fångade nåt bra/användbart på bild kunde vi skicka bilden till forskarna för statistik. Antarktis är jordens sjunde kontinent. Den får inte ägas av nåt land utan här skall endast fred och forskning råda. Det är ej heller tillåtet att ta med sig nånting härifrån förutom minnen och bilder. Det är också noga att inte lämna nåt kvar här eller göra nåt sk toabesök. Detta var hänvisat till fartyget. Vi fick sanera de kläder vi skulle ha vid landstigningarna samt tvätta av skorna efter varje landstigning. Allt för att minska riskerna att sprida organismer som ej hör hemma på Antarktis men även för att undvika tex bakterier/virus tillbaka på båten. Risken fanns att trampa i fågelspillning som kan bära på oönskade sjukdomar. Det var även noga att följa utstakade leder. Allt för att påverka landmassan så lite som möjligt.

Antarktis är den blåsigaste, kallaste och torraste platsen på jorden. Även om det inte är så kallt här nu (i alla fall där vi är) så gör ju vinden att det känns kallare. Platsen räknas faktiskt som en öken och kallas ibland för ”The White Desert”. Häromdagen uppmättes vindhastigheter på ca 100km/h. Det är tidig sommar här nu och ljust i princip dygnet runt. En rolig sak var att göra ”Polar plunge”, dvs att doppa sig på Antarktis. Pga salthalten i vattnet sänks fryspunkten (om än lite) och det går att bada i minusgrader. Resor är ett väldigt bra sätt att lära sig saker på. Även om resande är av fysisk karaktär, så är det ju även en inre resa med personlig utveckling, glädje, möten med människor och tacksamhet att jag ger mig möjligheten för att jag vill och kan.

Några rekord som uppmätts på Antarktis Köld: -94,7 Celsius. Vind: 327 km/h Antarktis är kallare än motsvarande platser på liknande breddgrader (latituder) på norra halvklotet. Jag är lika långt från sydpolen som Umeå är från nordpolen. Umeå är dock varmare pga vissa omständigheter. Jag kan jag inte låta bli att känna lite stolthet, glädje och beundran över förste person till sydpolen. Norske Roald Amundsen som en tid levde under svensk-norsk union. När han kom till sydpolen var dock länderna delade/självständiga. 14 dec 1911. Alltså 111 år sedan. Kan nämna också så här i nobelpristider att Fridtjof Nansen (som lånade ut båten FRAM till Roalds sydpolsexpedition) fick fredspris 1922 (100 år sedan). Tack Antarktis