Utrusta mitt nästa äventyr

Du måste verkligen inte stötta mig ekonomiskt - jag kommer fortsätta äventyret oavsett - men vill, och kan, du får du gärna Swisha en slant.

Swish-nummer: 070-6810187

Drömmen går i uppfyllelse

Ända sedan 1994 då jag var på min första jordenruntresa har jag drömt om att en gång få komma till Antarktis. Det hela började med ett museibesök i Nya Zeeland och därefter har den sjunde kontinenten legat och retat/lockat mig i flera år. När det nu äntligen blir av då är det en hel del förberedelser innan man kommer iväg. Det ska vaccineras, läkarundersökas, skaffas intyg, ses över vilken packning som behövs och planeras hur man ska ta sig till Buenos Aires (BA) eftersom det är därifrån denna resa startar. Dessutom ska tjänstledighet fås, ställa ner energiförbrukning i hemmet, samt få hjälp med post, vattna blommor och att få någon att köra min bil med jämna mellanrum.  Meddela grannar att jag är borta och att det är ok med barnen och alla göromål där. Jag har frågat flera vänner om dom vill följa med, men ingen nappade. Jag har hittills aldrig rest själv (förutom i Sverige), så detta är en ny utmaning för mig. Givetvis får jag mig en tankeställare men drivet att förverkliga min dröm är stark nog att få mig att fortsätta. Jag vet att jag ångrar mig om jag avbryter. 

Nåväl. Om jag ändå ska till Antarktis via BA, så kan jag ju lika gärna passa på att göra fler saker i Sydamerika, som att hälsa på en av mina första vänner som bosatt sig i Colombia sedan 7 år och ta en tur till Brasilien som varit ett av mina allra först drömresmål då jag gillar fotboll. Och vad kan vara bättre än att som fotbollsintresserad befinna sig i Brasilien mitt under ett pågående fotbolls-vm? Dessutom har jag länge velat åka till Amazonas samt besöka Iguazu-fallen (världens längsta vattenfall, 3km). Iguazu = stort vatten.

Alltså från Sunne till Oslo (Gardermoen) via London, Bogota och anlända i Cali (Colombia). Spendera tre nätter med min barndomskamrat Jens, som bjöd på trevliga upplevelser och nostalgi. Därifrån flyg till BA och anmäla sig till Expedition Antarktis.

Jag mönstrade på Hurtigruten, som visade sig från sin bästa sida med trevlig personal, god mat, proffsiga föreläsningar av forskare om Antarktis, bra organisation och trevliga medresenärer. 

Utflykter och landstigningar på den sjunde kontinenten i form av gummibåtsturer i isiga farvatten samt, i första hand, pingvinexkursioner. 

Det är tidig sommar här nu och än så länge har det endast varit några minusgrader, men vädret kan skifta snabbt och framförallt kan vinden göra så att det känns mycket kallare. Det gäller att packa rätt kläder men det finns att köpa ombord om man har missat nåt.  Dessutom får alla en vindjacka och dricksflaska då Antarktis är jordens blåsigaste, kallaste och torraste plats. Det räknas faktiskt som en öken. Dessutom får man låna stövlar och flytväst.

I sammanhanget kan nämnas att på den sydliga breddgrad vi befinner oss är det ljust 24 timmar (känns igen hemifrån).